Фільм з голлівудською акторкою про війну в Україні покажуть на Каннському кінофестивалі

Воєнну драму «Іній», що створюється за підтримки Держкіно України, відібрано до участі у «Двотижневику режисерів», що проводиться в рамках 70-го Каннського міжнародного кінофестивалю.

Держкіно. Фото: http://dergkino.gov.ua

«Двотижневик режисерів» (Quinzaine де Réalisateurs) є незалежною секцією, яка проводиться паралельно з головним конкурсом Каннського кінофестивалю і має на меті допомогти кінематографістам та налагодити зв'язок між режисерами, критиками і глядачами, зазначають Патріоти України з посиланням на Держкіно.

У рамках цієї секції щорічно представлена програма короткометражних та художніх фільмів, а також документального кіно з усього світу.

Копродукційний проект фільму «Іній» став одним із переможців 8-го конкурсного відбору Держкіно. Стрічка створюється за підтримки Державного агентства України з питань кіно, Литовського кіноцентру, телеканалу АРТЕ (Франція) та Польського Кіноінституту. Виробниками є кінокомпанії ІнсайтМедіа/Татофільм (Україна), Studija Kinema (Литва), КіnоЕlektron (Франція) та Donten & Lacroix Films (Польща). Загальна вартість виробництва фільму – 39 млн 900 тис. грн., сума державної підтримки становить 11 млн 480 тис. грн.

У стрічці «Іній» знялися зірки світового кіно Ванесса Параді, Анджей Хира та інші.

За сюжетом, молодому литовському хлопцю Рокасу одного дня випадає несподівана можливість побувати в Україні та побачити справжню окупацію і війну. Реальність виявляється набагато жорсткішою, порівняно з романтичними уявленнями юнака.

Зйомки фільму відбувалися в районах, наближених до зони проведення АТО: місцеве населення та військові сприяли знімальному процесу, наповнюючи картину автентичною правдою прифронтового життя.

Впливове західне видання Libération внесло «Іній» до 20 фільмів, задля яких варто відвідувати кіно в 2017 році, поряд з новими стрічками Мартіна Скорсезе, Філіпа Гарреля, Лава Діаса та інших.

Після оголошення про відбір «Інію» до «Двотижневика режисерів» український продюсер стрічки Олена Єршова зауважила: «Це надзвичайно втішна новина не лише для авторів і продюсерів «Інію». Це важлива знакова подія для всієї держави. На одному з найпрестижніших кінематографічних майданчиків демонструватиметься фільм про нашу війну, практично повністю знятий в Україні за фінансової участі Держкіно, з проникливими документальними монологами реальних військових – учасників бойових дій, яких ми плануємо привезти на презентацію фільму в Канни. Шарунас Бартас створив дуже глибокий екзистенційний і філософський фільм. Ще хочу відзначити роботу українського художника-постановника фільму Олега Дориченка, зображувальна довершеність кожного кадру – це значною мірою його заслуга.

Реакція Ігоря Гуськова, Радника «Двотижневика режисерів», є дуже показовою: «Фільм Шарунаса Бартаса, можна сказати, вразив членів нашого відбіркового комітету. Таких картин про Україну й з України ми раніше не бачили. Сергій Лозниця у фільмі «Майдан» показав український народ як вершителя своєї долі, в новій картині Шарунаса Бартаса український народ віднаходить голос. Для мене сам акт проговорювання героями фільму якихось очевидних речей зрештою стає свідоцтвом неочевидного для деяких: свою свободу відстоює українська нація».

Генеральний продюсер кінокомпанії Інсайт Медіа, Володимир Філіппов сказав: «Я сподіваюся, що фільм Шарунаса Бартаса «Іній» буде гідно відзначений в Каннах, і даний старт дозволить донести правду про українську війну європейським глядачам, яким важливо зрозуміти, що наші бійці відстоюють свободу і цілісність всієї Європи, і це не чужа війна».

Голова Держкіно Пилип Іллєнко привітав творців фільму і зазначив: «Участь фільму «Іній» у «Двотижневику режисерів» є надзвичайно важливою для України подією не лише з кінематографічної точки зору. Це неймовірно сильне художнє висловлювання режисера Шарунаса Бартаса про війну, яка триває на сході нашої держави, і яка не залишить байдужими глядачів стрічки. Фільм створений у спільному виробництві європейських країн в рамках стратегії Держкіно щодо інтеграції української кіноіндустрії в загальноєвропейську. Участь цієї картини в «Двотижневику режисерів» демонструє успішність обраного шляху».

Довідково:

Шарунас Бартас – культовий європейський митець, один із найславетніших литовських кінорежисерів народився в м. Шауляй в 1964 році. Закінчив ВДІК (1991), майстерня Іраклія Квірікадзе. У 1989 заснував студію «Кінема» - першу незалежну кіностудію у Литві. У країні, яка повернула собі незалежність, «Кінема» стала своєрідним центром кіноруху.

У 2015 році фільм Шарунаса Бартаса «Миру нам у наших снах» демонструвався у рамках секції «Двотижневик режисерів» Каннського міжнародного кінофестивалю.

Ванесса Параді (Vanessa Paradis) – французька співачка, актриса і фотомодель. У 1989 році Ванесса дебютувала в кіно, зігравши головну жіночу роль у фільмі «Біле весілля» Жана-Клода Бріссона. У 1995 році вона з'являється на екранах у фільмі «Еліза» Жака Беккера разом з Жераром Депардьє. Її партнерами по зйомках також були Жан Рено, Жан-Поль Бельмондо і Ален Делон.

Анджей Хира – славетний польський актор, знайомий українському глядачеві роллю в фільмі Анджея Вайди «Катинь». Знімався також у фільмах «Ми всі Христи» (2006), «Самота в мережі» (2006) та інші.

Опублікував: Ярослав Степанов
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Росії не потрібно готуватися після війни в Україні", - естонський командувач

четвер, 18 квітень 2024, 23:00

Росії не потрібно готуватися протягом трьох років після війни в Україні, і у разі нападу Естонія зможе відбити ворога. Про це сказав глава Сил оборони Естонії генерал Мартін Херем, передають Патріоти України з посиланням на видання ERR.ee. . "На даний ...

"Вчора він з "учебки", сьогодні 200-й...": Окупант розповів, чому не варто їхати до України, щоб заробити (відео)

четвер, 18 квітень 2024, 22:52

"Свідомий" росіянин вирішив розповісти своїм співгромадянам, що не варто їхати на фронт, аби заробити грошей. Мовляв, усе може закінчитися у перший же день. Відеозвернення росіянина опублікував журналіст Денис Казанський у своєму Телеграм-каналі, перед...