"Грізна зброя": Проти кого застосовувались нещадні "Томагавки" (відео)

Президент США Дональд Трамп нещадавно вперше, за своєї каденції, застосував ракети задля обстрілів.

Томагавк. Фото: forces.narod.ru

C моменту прийняття ракет "Томагавк" на озброєння американська армія застосовувала їх у збройних конфліктах більше двох тисяч разів. У певних умовах ракети надійніше і безпечніше ніж застосування авіації, повідомляють Патріоти України з посиланням на Настоящее время.

Дозвукова крилата ракета великої дальності "Томагавк" була прийнята на озброєння армії США в 1983 році. Американські військові називають цю ракету "зброєю вибору". Її використання дозволяє зберегти життя пілотів і дорогі літаки, якщо доведеться мати справу з потужною системою ППО або наносити удар в погану погоду.

"Буря в пустелі", 1991 рік

Вперше "Томагавки" широко застосовувалися в операції "Буря в пустелі" в Персидській затоці в 1991 році. Було випущено 297 ракет, 282 з них успішно вразили встановлені цілі. Безконтактна фаза операції тривала з 17 січня по 24 лютого, а потім за п'ять днів сухопутної операції сили коаліції звільнили Кувейт.

Боснія, 1995 рік

Операція НАТО "Обдумана сила" проти загонів боснійських сербів у Боснії в 1995 році в основному проводилася силами авіації. Було випущено 13 "Томагавків". В результаті була знята блокада Сараєво.

"Удар в пустелі", 1996 рік

В операції армії США "Удар в пустелі" проти Іраку у вересні 1996 року було випущено 44 крилаті ракети. Цим все і обмежилося. Саддам Хусейн припинив бойові дії проти курдів.

"Лиса пустелі", 1998 рік

Через два роки в операції "Лиса пустелі" на частку "Томагавків" припало 72% від усіх повітряних ударів. Головним завданням було позбавити Ірак можливості виробляти зброю масового ураження. Пентагон відзвітував про поразку 85% намічених цілей, а агентура в Багдаді повідомляла, що режим Хусейна опинився на межі краху - в Іраку були проведені масові арешти серед військових і політиків.

Югославія, 1999 рік

Метою операції сил НАТО в Югославії в 1999 році було припинення етнічних чисток і повалення режиму Слободана Мілошевича. Було скинуто 23 тисячі бомб і ракет, з них "Томагавків" - 298. Югославську армію вивели з Косова і Метохії, Косово проголосило свою незалежність від Сербії. Мілошевича скинули в жовтні 2000 року. У березні 2006 року він помер у в'язниці в Гаазі - згідно з результатами розтину, від інфаркту міокарда.

Війна в Іраку, 2003 рік

При вторгненні коаліційних сил в Іраку в 2003 році випущено 40 "Томагавків", що вразили цілі через дві хвилини після спрацювання іракської ППО. Через 21 день війська коаліції встановили контроль над усіма великими містами країни. Саддам Хусейн біг. Через кілька місяців він був спійманий, через три роки засуджений і страчений через повішення.

Odyssey Dawn, Лівія, 2011 рік

19 березня 2011 року почалася операція міжнародної коаліції в Лівії. Перший удар по системам ППО завдали "Томагавки". Всього було випущено 114 ракет. Муаммара Каддафі скинули і вбили, "Джамахірія" - диктаторська політична система в Лівії - була скасована, натомість була проголошена Лівійська республіка.

Опублікував: Ярослав Степанов
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Росія не спромоглася скористатись "вікном можливостей" для прориву: Перший транш допомоги США з 61-мільярдного пакету вже вплинув на ситуацію на фронті, - Дикий

неділя, 28 квітень 2024, 2:35

Перші партії поставок з мільярдного траншу 61-мільярдного пакету допомоги США юридично дооформленої у вівторок, 23 квітня, згідно обіцянок американців, вже перетинають кордон України. Хоча допомога фвзично ще не надійшла, Україна змогла збільшити норми...

У окупантів знов вибухова нічка. - "Еб*ть нас еб*шат": Повідомляють про чергові удари ATACMS по військовим об'єктам в Джанкої, Брянськ атакують БПЛА (відео)

неділя, 28 квітень 2024, 1:45

У ніч проти неділі, 28 квітня, у Джанкої та у Джанкойському районі окупованого Криму пролунав потужний вибух. Про це повідомляє Telegram-канал Кримський вітер, а також Мапа повітряних тривог. . "У Джанкої та Джанкойському районі чули потужний вибух", ...