"Ідіот, а не екстреміст": Блогер, який ловив покемонів у храмі, виступив з останнім словом на суді

Блогер Руслан Соколовський, який ловив покемонів в єкатеринбурзькому храмі, заявив, що не порушив жодних прав і свобод, оскільки нікому не заважав сповідувати їхню віру.

Руслан Соколовський. Фото: https://meduza.io

Блогер Руслан Соколовський, затриманий після публікації ролика з демонстрацією того, як він грав у Pokemon Go в єкатеринбурзькому Храмі-на-Крові, в останньому слові на суді заявив, що не є екстремістом і не порушив жодних прав і свобод, повідомляє Meduza, передають Патріоти України.

Він зазначив, що отримав дуже велику підтримку з боку громадськості, зокрема журналістів.

"Чому я отримав таку підтримку – уважаю, тому, що всім зрозуміло, що я якраз не екстреміст. Єдина причина, з якої я не визнав провини, – те, що я не вважаю себе екстремістом. Може, я ідіот, але в жодному разі не екстреміст. Саме така моя позиція", – заявив він.

Соколовський додав, що є атеїстом, космополітом і лібертаріанцем.

"Оскільки я лібертаріанець, я вважаю, що свобода одного закінчується там, де починається свобода іншого, і об'єктивно, я не порушив нічиїх прав і свобод на віросповідання, тому що я нікому не заважав сповідувати ту віру, яку вони хочуть сповідувати. Так, можливо, я когось критикував, проте я ніяк не заважав їм у їхній діяльності", – сказав блогер.

Він зазначив, що за час перебування в СІЗО його думка про вірян змінилася, а про релігію – ні.

"Усі до одного люди, які перебувають у таборах і в СІЗО, – вони всі є релігійними, і з багатьма з них я поспілкувався цілком плідно, і дійшов консенсусу, і дуже сильно змінив свою думку. Так, там були віряни, які погрожували мені зґвалтуванням і говорили, що коли я опинюся в таборі, вони стовідсотково зі мною це зроблять. Сподіваюся, що до табору я не потраплю, але це вже вирішувати суду", – заявив Соколовський.

Блогер підкреслив, що через його дії ніхто не постраждав. Він зазначив, що в тюрмах люди вмирають і ґвалтують одне одного.

"Це місце, де постійно поширене фізичне насильство, із "двійки" регулярно вивозять трупи, і журналісти про це знають. І – так, саме таке покарання просять за те, що людина просто щось сказала в інтернеті, висловилася якимось певним чином, і вона навіть нікого не закликала до насильства, вона просто негативно висловилася. І як сказали самі експерти, моя провина полягає не в тому, що я заперечував Бога, а в тому, що я заперечував Бога, використовуючи мат. Я не розумію, чому мат є екстремізмом у тому випадку, якщо він був застосований", – сказав він.

Соколовський зазначив, що в нього є місце роботи, тому він міг би виплатити штраф.

"Зараз у мене є дівчина, у мене є прописка. Що буде зі мною через три з половиною роки в тому разі, якщо я вийду? Цілком можливо, що я взагалі все втрачу", – заявив він.

Блогера Руслана Соколовського, який грав у Pokemon Go в єкатеринбурзькому Храмі-на-Крові, затримали 2 вересня 2016 року після публікації ним відео з демонстрацією процесу гри.

Тоді його адвокат Станіслав Ільченко повідомив, що за фактом інциденту порушено кримінальну справу за ч. 1 ст. 282 (порушення права на свободу совісті і віросповідань) і ч. 2 ст. 148 (розпалювання ненависті або ворожнечі, а також приниження людської гідності) Кримінального кодексу РФ.

У січні Соколовському висунули ще одне обвинувачення за 1 ч. ст. 138 Кримінального кодексу РФ (незаконний обіг спеціальних технічних засобів, призначених для негласного отримання інформації). Приводом стала ручка з відеокамерою, виявлена під час обшуку у нього вдома.

Обвинувачення просить суд засудити Соколовського до трьох з половиною років колонії загального режиму за образу почуттів вірян.

Під час сьогоднішніх дебатів у суді прокурор Катерина Калініна заявила, що "умовний термін породить відчуття безкарності", тому обвинувачення просить про реальне позбавлення волі.

Вирок мають винести 11 травня.

Опублікував: Ярослав Степанов
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Не можемо відкрити вікна, задихаємося": В окупованому Маріуполі назріває екологічне лихо

субота, 20 квітень 2024, 19:16

Регулярні пориви каналізаційних стоків стали гострою проблемою в окупованому Маріуполі. Стічні води підтоплюють будинки містян, що з настанням тепла робить перебування у них нестерпним та загрожує розповсюдженням інфекцій. Про це повідомили у Маріуполь...

Сухопутні війська ЗСУ під Авдіївкою атакували групу спецпризначенців РФ разом із снайпером (відео)

субота, 20 квітень 2024, 18:53

Сили оборони України атакували дроном групу російських спецпризначенців у районі села Бердичі Донецької області. Відповідне відео 20 квітня опублікували в Telegram Сухопутних військ ЗСУ, передають Патріоти України. Зазначають, що українські військові п...