"Хто б сумнівався": Луценко у захваті від схеми відмивання грошей оточенням екс-президента Януковича

Генеральний прокурор зазначив, що близьке оточення колишнього гаранта використовувало досить зрозумілу та просто схему збагачення.

Віктор Янукович. Фото: 24tv.ua

"Оточення колишнього президента України Віктора Януковича задіяло понад 500 комерційних фірм і понад 100 фінансових установ для створення схеми відмивання грошей, нажитих злочинним шляхом", - про цю схему розповів на брифінгу в Києві генеральний прокурор Юрій Луценко, передають Патріоти України.

"Гроші, різними методами викрадені на території України тодішньою владою, через приблизно 500 компаній, великих і малих, виводили з країни через низку офшорних юрисдикцій. Попадали в так звану всесвітню мийку. Відстежити їх проходження три роки намагалися слідчі ГПУ, Служба фінансового моніторингу, наші колеги з-за кордону. Але там було розщеплення, зворотні перекази, закриття фірм..." – повідомив голова відомства.

Через Кіпр і Латвію ці кошти повертали в Україну для купівлі облігацій державної позики, з'ясували в Генпрокуратурі.

"Уповноважені членами злочинної організації фірми безальтернативно скуповували спеціально випущені за рішенням цих самих осіб облігації державної позики з прибутковістю 8% річних у валюті", – сказав Луценко.

"Я досі дивуюся, чому колумбійська мафія не використала таку хорошу можливість відмивання коштів: береш крадені кошти, купуєш українські цінні папери, маєш 8% річних, а потім і ще чисті гроші на виході", – додав він.

28 квітня в Раді національної безпеки України повідомили, що "Ощадбанк" розпочав процедуру спецконфіскації коштів Януковича і його оточення.

Президент України Петро Порошенко заявив, що після опівночі 28 квітня заблоковані на рахунках Януковича кошти надійшли до держбюджету. Він повідомив, що їх використають насамперед на зміцнення армії.

Луценко повідомив, що рішення про конфіскацію ухвалив Краматорський міський суд Донецької області, опівночі 28 квітня закінчився термін подання апеляції.

За його словами, загальна сума конфіскованих і переведених на рахунки Державного казначейства коштів буде становити приблизно $1,5 млрд.

Опублікував: Ярослав Степанов
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Повернувся з України "у відпустку": У Крокус Сіті Холі вбили полковника ГРУ

п’ятниця, 29 березень 2024, 10:00

Полковник ГРУ Тимур Мясников, який нещодавно повернувся з війни Росії проти України, помер від поранень, отриманих внаслідок стрілянини у підмосковному концертному залі Крокус Сіті Хол. Про це повідомляє видання "Медиазона", передають Патріоти України....

Польща пробила дно! Ракеті РФ дозволили поцілити в Україну. Нова заява сусідів просто здивувала - Снєгирьов

п’ятниця, 29 березень 2024, 7:15

Варшава заявила, що 24 березня сталося порушення повітряного простору Польщі однією з ракет, запущених Росією. За даними польських військових, об’єкт увійшов у польський простір поблизу Осердова (Люблінське воєводство) і пробув там 39 секунд. Це вже не...