Колишній високопоставлений генерал при президенті Сирії заявив про величезні запаси хімічної зброї

Керівництво Сирії має сотні тонн хімічної зброї, і приховує її від фахівців Організації по забороні хімічного озброєння (ОЗХО).

Хімічна зброя. Фото: pro100news.info

"Вони (уряд Асада – Ред.) визнали наявність лише 1,3 тисячі тонн, але ми знали, що в реальності у них було майже в два рази більше", — заявив колишній генерал сирійської армії Захер ас-Сакат, який був одним з вищих керівників хімічної програми країни, передають Патріоти України.

При цьому він уточнив, що хімічної зброї було як мінімум дві тисячі тонн.
Нагадаємо, що в 2014 році Сирію зобов’язали передати весь хімічний арсенал в ОЗХО в рамках угоди між США і Росією, після того, як сотні людей загинули через використання зарину (бойовий отруйний газ – Ред.) на околиці Дамаска.

Ця угода запобігла військовим ударам США по Сирії, і адміністрація президента Барака Обами заявила, що один з найбільших запасів хімічної зброї на "100% ліквідований".

У свою чергу, ас-Сакат запевнив, що нерозкриті запаси забороненої зброї включають в себе кілька сотень тонн зарину, хімічних речовин-прекурсорів, а також авіаційні бомби, які можуть нести хімічні заряди і хімічні боєголовки для ракет "Скад".

53-річний генерал, який зберіг контакти з офіційними особами в Сирії після втечі в березні 2013 року, розповів також, що протягом декількох тижнів до прибуття інспекторів ОЗХО у Асада були зайняті переміщенням запасів хімічної зброї.

Тонни хімікатів були вивезені в укріплені пункти біля Хомса і в прибережне місто Джабла біля Тартуса, де розташована військово-морська база і пункт матеріально-технічного забезпечення ВМФ Росії.

У наступні роки з’явилися докази того, що Дамаск продовжує використовувати хімікати, в тому числі ті, від яких він зобов’язувався відмовитися.

4 квітня під час хімічної атаки на місто Хан-Шейхун в Сирії загинули 89 людей, в тому числі багато дітей. У відповідь США випустили по сирійській авіабазі в районі Хомса 59 крилатих ракет "Томагавк", пояснивши це "стриманням режиму від використання хімічної зброї знову".


Опублікував: Ярослав Степанов
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Танк на курячих ніжках": Окупанти викотили на поле бою нову модель Blyat-mobile (фото, відео)

вівторок, 16 квітень 2024, 14:01

Російські загарбники кинули у бій свій черговий «танк-мутант» з кустарним захистом від FPV-дронів. Відповідними скріншотами з розвідувального безпілотника ЗСУ поділився у себе у Telegram-каналі український журналіст Юрій Бутусов, передають Патріоти Укр...

"Ви вчинили не як чоловік": Влад Міцкевич показав нове фото з Олею Поляковою і розповів про їхні "стосунки", підписники відреагували

вівторок, 16 квітень 2024, 13:31

Ексучасник МастерШеф Влад Міцкевич, який раніше опублікував особисті фото зі співачкою Олею Поляковою і натякнув, що між ними був роман, поділився новими подробицями їхніх «стосунків». У новому відео, опублікованому в TikTok, Міцкевич повідомив, що вон...