"Командування ВДВ повинне наважитись на зміну беретів", - експерт (фото)

Попри декларування зміну у структурі ЗСУ влада так і не зробила чітких кроків задля цього.

Десантники. Фото: milnavigator.com.u

Нова військова форма в Україні буде вводитися вже для нової армії – з іншими цінностями, традиціями і з новими зобов’язаннями перед союзниками. Про це заявив художник, один зі співавторів-розробників нової військової форми української армії Олександр Руденко, передають Патріоти України.

“Згідно з концепцією переходу на нову військову форму, (традиційний блакитний берет десантників. – Ред.) повинен зникнути. Але поки що ми маємо відчутний спротив із боку командування аеромобільних військ. Я розумію цю інерцію, яка тягнеться вже дуже давно, ще з часів Радянського Союзу. Але якщо ми зараз ведемо розмови про те, що Україна і її армія повинні зайняти місце серед цивілізованих країн світу, що ми наближаємося до НАТО, тоді треба говорити і про те, що найпоширенішим у середовищі десантників різних країн є берет кольору maroon.

Чому так? Традицію формували ті країни, де і виник із самого початку такий рід військ, як десантники. СРСР серед них немає. До речі, засновник повітряно-десантних військ – генерал Маргелов – сам вважав, що у десантників повинні бути берети двох кольорів – маскувального і малинового. Тобто того ж кольору, що і maroon”, – сказав Руденко.

У малиновому береті входили до Чехословаччини в серпні 1968 року військовослужбовці 317-го гвардійського парашутно-десантного полку 103-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії. Однак, військовослужбовці 7-ї гвардійської повітряно-десантної дивізії, які також входили в ЧССР, були вже в беретах блакитного кольору, і, судячи з розповідей очевидців, місцеві жителі спочатку приймали їх за представників військ ООН.

Експерт також уточнив, що святість блакитних беретів для десантників теж буде подолана.

“А ви бачите зараз де-небудь “крапові берети” – вони спокійно зникли, хоч і вважалися не менш важливим і шанованим атрибутом, ніж блакитний берет десантників” – підсумував експерт.

“Нам давно потрібно було позбутися будь-якої радянщини. Але тепер справа за великим. Щоб вона реально виготовлялася, щоб якість масової продукції відповідала ухваленим державою стандартам. Вона більше відповідає нашим Збройним Силам, ніж та, що була раніше”, – запевнив військовий експерт, глава громадського об’єднання “Київський легіон” Святослав Стеценко. Також військовий експерт прокоментував заяву бійців загону Сил спеціальних операцій, які не згодні з присутністю на формі емблеми у вигляді перевертня, називаючи його символом зради серед військових.

На думку Стеценка, невдоволення бійців стало причиною небажання військових елітних підрозділів розлучатися з минулим, що йде врозріз із нинішньою політикою держави.

“Можна зрозуміти цих людей, тому що їх так виховали, але з точки зору державної позиції – це вкрай неправильно. Усе, що нагадує про радянщину – від цього потрібно відмовлятися. Тому що все це не дає нам відірватися від Москви. Чому Москва зберігає всю символіку та традиції з радянських часів? Щоб наголосити на своїй спадковості і праві на повернення земель. І прив’язати ментально й культурно ветеранів, які досі пам’ятають радянські збройні сили. Тому від цього треба категорично відмовлятися”, – сказав він.

Представник групи розробників форми для української армії Віталій Гайдукевич перед введенням нової форми заявив: “Пріоритет – потреби бійців на фронті. Однак тут потрібно шукати компроміс. З одного боку, є пріоритетні завдання, а з іншого – питання ідеології: українська армія повинна виглядати українською, а не огризком радянської.”

Нагадаємо, що під час військового параду до Дня Незалежності України військовослужбовці різних підрозділів Збройних Сил продемонстрували експериментальні зразки нової форми.


Опублікував: Ярослав Степанов
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Розгром командного пункту в Бахмуті: Українські військові ліквідували топ-окупанта (фото)

п’ятниця, 3 травень 2024, 13:07

У Росії почали визнавати втрати офіцерського складу внаслідок руйнівного удару ЗСУ по командному пункті окупантів у захопленому Бахмуті Донецької області, зазначають Патріоти України. Як повідомив офіцер ЗСУ, військовий блогер, який відстежує втрати РФ...

"Небесна благодать зійде на воїнів": У сторічному пророцтві старця Ігнатія знайшли слова про перемогу України

п’ятниця, 3 травень 2024, 12:55

Пророцтво старця Ігнатія було зроблено сто років тому, але саме зараз його слова про долю України стали дуже важливими - він напророкував перемогу Україні. Про це йдеться у відеоролику на Youtube-каналі "Український молитовник", передають Патріоти Укра...