"Конгрес готується поставити Росію на коліна": Сенатори почали розглядати новий законопроект

Конгресмени підготували новий законопроект, який дуже сильно вдарить по економіці Росії.

Антиросійські санкції. Фото: replyua.net

У конгрес США на розгляд внесено законопроект про нові санкції проти Росії, який радикально посилить діючий режим санкцій. Його текст розміщений в єдиній базі документів нижньої палати американського парламенту, повідомляють Патріоти України з посиланням на UA.Інфо.

Акт "Про протидію російської агресії 2017", підготовлений групою конгресменів і внесений 28 березня республіканцем Олександром Муні задуманий як відповідь на "втручання" Росії в хід президентських виборів в Штатах, "невиконання" Москвою Мінських угод по Україні, а також "незаконну анексію" Криму , Південної Осетії і Абхазії.

Законопроект передбачає санкції проти фізичних та юридичних осіб, які інвестують в російську галузь видобутку вуглеводнів більш 20 млн доларів, фактично забороняючи великі вкладення в цінні папери всіх російських нафтогазових компаній (не тільки державних).

Під санкції також потраплять інвестори, які вкладуть будь-яку суму в будівництво Росією трубопроводів вартістю більше 1 млн доларів. Таким чином, новий пакет застережень повністю перекриє фінансування всіх проектів "Газпрому" - від "Північного потоку -2" до "Сили Сибіру", - будівництво яких монополія розраховувала оплатити за рахунок залучення 15 млрд доларів боргу.

Нарешті, під санкції потраплять фізособи, банки і компанії, які купують державні облігації Росії. На такі операції, згідно з проектом, буде накладено повну заборону незалежно від суми інвестицій.

Нагадаємо, попередні санкційні пакети поширювалися на російські держкомпанії і держбанки, але купувати боргові папери уряду РФ не забороняли.

Іноземні банки активно користувалися цим. Нерезиденти, за даними ЦБ РФ, в 2016 році придбали облігацій федеральної позики на 434 мільярдів рублів, забезпечивши 88% суми, яку Мінфін залучив на ринку для покриття дефіциту бюджету (494 млрд рублів).

Законопроект вводить повну заборону на таку практику. Причому санкції за його порушення пропонується вводити не тільки проти компаній і громадян США, але і проти осіб з третіх країн.

Хоча санкції не анулюють вже зроблені інвестиції, ризик полягає в тому, що потоки від нерезидентів розгорнуться назад, і почнеться розпродаж, каже головний економіст ING по Росії і СНД Дмитро Польовий.

Всього на руках у іноземців борги уряду РФ майже на 1,6 трлн рублів, або 28,1% ринку, за даними ЦБ. Втім, ця цифра враховує неліквідні випуски - в середньо - і довгострокових паперах, які торгуються на біржі, нерезиденти володіють до 70% ринку, говорить директор по роботі з борговими інструментами КК «Альфа-капітал» Євген Кочемазов.

Втеча іноземців з російського держборгу обрушить котирування ОФЗ, накрутить вартість позик для уряду Росії. А крім того, призведе до різкого знецінення рубля. "Курс у останні кілька місяців зростав саме завдяки зусиллям закордонних гравців, які конвертували валюту для інвестування в російські активи", - пояснює аналітик eToro в Росії і СНД Михайло Мащенко.

Йдеться про операції carry-trade, нагадує завідувач відділом міжнародних ринків капіталу Інституту світової економіки і міжнародних відносин РАН Яків Міркін: "долари / євро вкладаються в рублі під високий відсоток, стабільний або навіть зміцнюється рубль дає можливість їх вивести через деякий час назад, отримавши дуже високу за світовими мірками валютну прибуток ".

Проблема в тому, що при виході іноземців істотний "попит на валюту буде пред'явлений майже миттєво. У цій ситуації уникнути швидкого знецінення рубля навряд чи буде можливо", - попереджають експерти Вищої школи економіки на чолі з Наталією Акіндінова.

Фактично повториться сценарій вибуховий девальвації 1998-го, 2008-го і 2014 років, уточнює Міркін.

"Якщо законопроект буде схвалений, це цілком може призвести до повторення ситуації початку 2016 року, коли курс рубля і фінансова система в цілому виявилися в стані нокдауну, - вважає Мащенко. - Заборона на придбання боргових зобов'язань РФ підірве і без того крихку стан справ в економіці : іноземні інвестиції життєво необхідні країні для існування і подальших спроб розвитку, і виконання соціальних зобов'язань ".

Поки нові санкції існують у вигляді законопроекту - його повинні схвалити 8 комітетів конгресу, тільки після цього він надійде на голосування. Втім, ще один виток ескалації і без того кризових відносин з США навколо Сирії збільшує шанси на розширення санкцій, хоча поки ринок і не вірить в такий сценарій, зазначає в огляді Райффайзенбанк.

Опублікував: Ярослав Степанов
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Агресору урізали наступальний потенціал: На Росії знищено склад з модулями для КАБів - війскор (відео)

субота, 27 квітень 2024, 17:16

Під час атаки на військовий аеродром Кущевська у Краснодарському краї РФ було знищено склад обладнання для переобладнання бомб. Про це повідомив журналіст Андрій Цаплієнко у Telegram в суботу, 27 квітня. . "На аеродромі в станиці Кущевська сьогодні (в...

Продюсер Горова оцінила нашумілий трек Насті Каменських Moloko

субота, 27 квітень 2024, 17:02

Бізнесвумен, генеральна директорка лейблу Pomitni і колишня дружина Потапа Ірина Горова під час лекції в Інституті журналістики КНУ ім. Тараса Шевченка розповіла, яке враження на неї справив новий трек Насті Каменських Moloko. Відео з лекції Горової з’...