Латиноамериканський Шиндлер з українським прізвищем Козак (фото)

Історію Роберта Козака вважають однією з найважливіших нерозказаних історій XX століття

Роберт Козак. Фото: http://svitua.com.ua

Цього року під час урочистості з нагоди Європейського дня справедливих у Музеї історії польських євреїв POLIN у Варшаві було оголошено прізвища осіб, які отримали титул Справедливих 2017. Це російська поетеса й дисидентка Наталія Горбанєвська, чеський пастор Ян Єлінек і аргентинський дипломат українського походження Роберто Козак. На даний момент Роберто Козак другий (після Петра Григоренка) лауреат українського походження цієї престижної відзнаки, зазначають Патріоти України з посиланням на "Наш вибір".

Роберто Козак (1942–2015) – це аргентинський дипломат, який із 70-х років, за часів диктатури Августо Піночета. аж до своєї смерті допомагав репресованим громадянам Чилі. Вважають, що Роберто Козак допоміг 25–35 тисячам мешканців Чилі врятуватися від репресій та емігрувати. Серед них – чинна президент Чилі Мішель Бачелет, перша в історії цієї країни жінка, обрана на посаду глави держави.

Як і німецький підприємець Оскар Шиндлер, який врятував 1 200 євреїв у Польщі в часи Другої світової війни, Роберто Козак використовував своє службове становище, щоб рятувати чилійців від переслідувань і репресій. Саме тому його часто називають «латиноамериканським Шиндлером».

Роберто Козак народився 1942 року в південно-східній частині Аргентини. Його батько емігрував з України до Аргентини в кінці 1880-х років. Мама Роберто теж мала українське походження, походила з української діаспори Буенос Айреса. Власне тут, в бідній дільниці цього міста, минуло дитинство маленького Козака. Він був талановитим… самоуком. Ще малим, підпрацьовуючи в книгарні, Роберто використовував кожну вільну хвилину, коли не було клієнтів, і читав усе підряд: від книжок про механіку, інженерні науки аж до праць на тему міжнародної політики. Саме це допомогло Роберто розвинути ерудицію та здобути знання практично з усіх сфер життя, що пізніше стало йому в нагоді, коли він почав працювати в Комітеті європейської міграції (зараз Міжнародна організація з міграції) в Чилі, інших країнах та розвивав кар’єрну стежку у сфері дипломатії.

Kozak 2 kolo

Час для цього заняття був дуже непростий. Після військового перевороту в 1973 році та захоплення влади Августо Піночетом буквально з перших днів нової влади розпочалися масові репресії як проти безпосередніх противників нової влади, так і «підозрюваних» у підривній діяльності – представників інтелігенції, священників, дипломатів, журналістів, музикантів, політичних діячів. За кілька років у країні налічувалися тисячі вбитих і заарештованих, розпочалася масова еміграція. Працюючи в Комітеті європейської міграції у Чилі в той час, Роберто Козак через різноманітні міграційні програми допомагав чилійцям робити візи та емігрувати. Він встановлював і розвивав дипломатичні контакти з послами різних країн, представниками міжнародних організацій, правозахисниками, які допомагали йому створити мережу порятунку чилійців від режиму Піночета.

Роберто підтримував тісні контакти з представниками чилійської секретної поліції, запрошував їх на прийоми та вечірки у своїй резиденції, на яких усіма правдами й неправдами вивідував потрібну для себе інформацію та використовував її пізніше для порятунку переслідуваних. Він мав сміливість і нахабство запрошувати до себе на вечірки секретну поліцію в той час, коли в тому ж будинку переховував «ворогів режиму». Очевидці, яким пощастило бути особисто знайомими із цим латиноамериканським Шиндлером, згадують його працелюбність, шарм, ерудицію, впевненість у собі й неймовірну відданість справі – порятунку людських життів. Він настільки законспірував свою діяльність, що навіть його син Ніколай взнав, чим займався його батько, лише згодом: на відкритті Музею прав людини в Сантьяго в 2010 році. У 1992 році Роберто Козак отримав найвищу відзнаку Чилі – Орден Бернардо О’Хіггінса, а згодом і чилійське громадянство, яким надзвичайно пишався. Історія аргентинського Козака, за версією британської газети «The Guardian», вважається однією з найважливіших «нерозказаних» історій XX століття.

5 червня відбудеться церемонія посадження дерева пам’яті Роберто Козак у Саду Справедливих у Варщаві.

Опублікував: Ярослав Степанов
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...