"ЛНРівці стрілялись за мою ферму" - луганчанин про рекет бойовиків

Фермер розповів про складні побори з боку бойовиків.

Фермер з Луганська. Фото: https://gazeta.ua

"Приїхали люди у формі з автоматами. Російською так не говорять навіть у Луганську. Вистрілили кілька разів у повітря: "Все - мордой в пол". Запитали, хто господар. Підняли, сказали вести в кабінет. Там заявили: "Мы теперь власть. Надо платить налоги на благо республики", - розповів Gazeta.ua фермер Олександр, передають Патріоти України.

Чоловік народився у селі Миколаївка на Луганщині. З 26 років жив в Новоганнівці Краснодонського району. Від початку 2000-х взяв в оренду більше землі. Раніше вирощував соняшники. "На нових ділянках знайомий порадив засівати пшеницю. Мали хазяйство для сім'ї: пару свинок, гуси, кури, корова. За цим дивилася дружина", - пригадує.

Як окупація вплинула на бізнес?

Перші місяці жили спокійно. Війна була далеко від села. Ми - з іншого боку Луганська. Стояв якийсь блокпост. Досі не знаю, чий (український опорний пункт, який бойовики знесли його артилерією під час боїв за Луганський аеропорт. - Ред.). За нас ніхто не боровся. Коли якогось дива ми стали ЛНР, троє хлопців із села поїхали на війну за Україну. Серед них і мій син. Але понад 20 - стали "ополченцями". З україномовних сімей. Майже всіх змусили.

Коли востаннє бачились із сином?

Уперше побачив цієї зими. Довго злився на нього. Планував передати ремесло. А він у липні 2014-го сказав, що їде до дівчини до Харкова. А сам - у "Правий сектор". Воює таємно, бо дуже любить сестру. Вона - у Луганську з чоловіком. Мають мережу продуктових магазинів. З п'яти лишилося два. Зять щомісяця забезпечує "ополченців" продуктами. Не тому, що сєпар. Інакше їх обох там закопають.

Коли вперше побачили бойовиків?

13 жовтня 2014-го в понеділок, як завжди, з 14-ма працівниками мав збір. На Toyota і Mercedes приїхали люди у формі з автоматами. Російською так не говорять навіть у Луганську. Вистрілили кілька разів у повітря: "Все - мордой в пол". Запитали, хто господар. Підняли, сказали вести в кабінет. Там заявили: "Мы теперь власть. Надо платить налоги на благо республики".

Їх було семеро. Моїх працівників - 14. Одна - на другому місяці вагітності. Дуже налякалася. Двоє бойовиків залишилися з ними. Інші по кабінетах крали все, що було.

Скільки просили?

За два дні мав зібрати 50 тисяч доларів. Сказали: або заплатиш, або "по законам военного времени расстреляем". Гроші мав. Прибуток під кінець року був у декілька разів більший, ніж вони просили. Довго йшов до цього. Дочці помагав. Відповідав за працівників. Для більшості це єдиний заробіток.

Ви фінансували терористів?

- Я зберіг робочі місця і улюблену справу. Нею марив усе життя. Вони приїжджали у 20-х числах щомісяця. Перед тим називали суму - десь 4 тисячі доларів. Уже 2014-го зрозумів, що це нереально. Раніше зерно перекупляли люди, які залишились в Україні. Їм продавав би дешевше. Але в копійку влітало б домовитися з ЛНР.

Чому не покинули село?

Дочка попросила. Почав шукати виходи, куди продати зерно. Знайомий із Донеччини всю техніку збув і поїхав у Ростов до родичів. Зміг розкрутитися там, бо мав гроші. За безцінь продав йому зерно і насіння. Приїздили перекупники. Вийшло трохи грошей, щоб засіяти на весну.

Так було до цієї зими. У січні після свят приїхали "ліві" ЛНРівці по гроші. Подзвонив до тих, хто завжди заїжджав. Приїхали і почали стрілятись між собою. Далі була жесть. Вони забрали машини і все, що було на складах. Сказали, приїдуть по душу, якщо не заплачу 200 тисяч доларів. 26 січня взяв дружину і втекли до її брата в Чернігів. Вона родом звідти. Так втратив усе, що здобував у житті.


Опублікував: Ярослав Степанов
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Як ''...праля'' пробивається між люди

субота, 4 травень 2024, 0:55

Доля книжки. Дарований кінь, як на мене, істота потішна. І для уважних людей завжди приносить прибуток… насамперед, до розряду цікавих історій. Як і сталося з моїм зовсім ще юним романом ’’Монастирська праля’’. Я, через поголовне письменницьке бідацтв...

Всім прихильниками казок ОП, що гроші росіян в Європі от-от конфіскують і передадуть Україні, треба позбуватися хибних ілюзій і дивитися на світ не через рожеві окуляри, - Борислав Береза

субота, 4 травень 2024, 0:30

"У наших ЗМІ почали передруковувати думки західних ЗМІ про те, що США і Європа кардинально розходяться в поглядах на те, як далеко можна зайти у питанні використання арештованих російських активів. США вже не так активно проголошують, що треба все конф...