"Перевертні" у погонах: На Черкащині поліцейських звинувачують у розбої (відео)

Четверо черкаських патрульних – Олег Романов, Віктор Дашковський, Ростислав Данильченко і Євген Капустинський 18 квітня опинилися на лаві підсудних.

Патрульні поліцейські підтримують своїх колег у суді. Фото: http://vikka.ua


Придніпровський районний суд Черкас обирав поліцейським міру запобіжного заходу. Їм інкримінують напад на черкащанина Юрія Яковлєва. Останній звинуватив патрульних у перевищенні службових повноважень, незаконному позбавленні його волі та розбійному нападі у січні 2017 року. За його зверненням було розпочато досудове розслідування, після чого справу передали до суду, передають Патріоти України з посиланням на vikka.ua.

"Встановлено, що одного з місцевих жителів доставили до Черкаського відділу поліції для складання матеріалів про адміністративне правопорушення. 4 вказаних працівників поліції незаконно застосували до особи кайданки, після чого помістили потерпілого в службовий автомобіль та вивезли його до лісового масиву. Там вони вчинили на нього розбійний напад із застосуванням насильства, а також заволоділи майном потерпілого. У подальшому, з метою укриття злочинів та уникнення кримінальної відповідальності за вказані дії, двоє із зазначених працівників поліції, зловживаючи владою, підробили офіційні документи про здійснення начебто поліцейського піклування стосовно потерпілого", – повідомили у прес-службі прокуратури Черкаської області.

Згодом патрульні оприлюднили відео з нагрудних камер, які зафіксували, як сам заявник під впливом алкоголю вів себе агресивно з оточуючими, всіляко провокував патрульних та навіть вдарив одного з них.

Разом з тим, дії своїх колег називають законними та всі звинувачення відкидають

"Після відмови порушника проходити освідування на вміст алкоголю його доставили до міського відділу поліції, де склали адміністративні матеріали за ст. 173 та ст. 185 КУпАП (дрібне хуліганство та злісна непокора). Потім поліцейські скористалися таким видом заходу, як поліцейське піклування – відвезли чоловіка до компанії його друзів, яка перебувала в одному з розважальних закладів у Дахнівці, адже він залишив там свої речі", – оприлюднила свою версію подій Патрульна поліція Черкас.

У Придніпровський райсуд підтримати своїх колег прийшло кілька десятків патрульних, серед них – начальник УПП м. Черкаси Олександр Кокоба та колишній керівник патрульних Вадим Лісничук.

"Коли підозру оголосили, ми отримали додатки до справи. Вивчивши їх, зробили висновки, що все трактується та розслідується в ракурсі інформації, наданої заявником. Коли він привіз заяву до прокуратури про ці тяжкі злочини, то не був навіть попереджений про кримінальну відповідальність за завідомо неправдиве повідомлення про вчинення злочину", – зазначив у суді адвокат патрульних Валерій Рибалка.

Він підкреслив, що слідчі дії прокуратури по справі не витримують ніякої критики.

"Телефон, що інкримінується, як той, яким заволоділи у результаті розбійного нападу, знайшли інші громадяни на зупинці. Півтора місяці вони тримали його у себе вдома. А поліцейським інкримінують розбій, заволодіння мобільним телефоном і коштами у сумі 600 гривень", – сказав адвокат.

Він виступив з пропозицією відмовити у клопотанні сторони обвинувачення про взяття під варту поліцейських.

"Доказів немає. А те, що є – викликає лише здивування і гнів з приводу того, що робить прокуратура в Черкаській області. І я готовий на всіх стадіях та інстанціях це доводити і підтверджувати", – зазначив Валерій Рибалка.

Під час розгляду справи поліцейського Ростислава Данильченка прокурор Ігор Слюсар звернувся до суду з клопотанням позбавлення волі підсудного та утриманням його під вартою строком від 7 до 10 років з конфіскацією майна.

Тим часом суддя Роман Демчик зазначив, що ознайомився із відео інциденту. Каже, що здивований терпінню патрульних і шокований поведінкою і висловлюваннями Яковлєва.

"Мені вистачило і трьох хвилин. Але для чого ви його вивозили до лісу? Поліцейське піклування? То треба було його віддати дружині", – звернувся він до патрульних.

Наостанок адвокат Валерій Рибалка подав клопотання від імені начальника управління патрульної поліції Черкас Олександр Кокоба про готовність узяти патрульних під особисту поруку та наголосив, що ті мають позитивну характеристику. Крім того, патрульні направили до суду колективного листа із 163-ма підписами, у яку висловили підтримку своїм колегам.

За результатами засідань суд виніс рішення щодо усіх чотирьох патрульних – відсторонити від виконання службових обов'язків на два місяці. По двох із них суд не задовольнив клопотання прокуратури про тримання під вартою, їх відпустили під особисте зобов'язання. Міру запобіжного заходу для інших двох патрульних мають визначити вже найближчим часом.

Опублікував: Ярослав Степанов
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Італія надасть Україні новий пакет військової допомоги - La Repubblica

п’ятниця, 3 травень 2024, 12:27

Уряд прем'єр-міністрки Італії Джорджії Мелоні схвалив надання Україні нового пакету військової допомоги напередодні саміту G7 в Апулії, який розпочнеться 13 червня. Про це повідомляє La Repubblica з посиланням на джерела. Туди має увійти ЗРК SAMP-T, пе...

"Враження на все життя": Скандальна російська блогерка відсвяткувала день народження на Донбасі (відео)

п’ятниця, 3 травень 2024, 12:14

Відома російська телеведуча та блогерка Настя Івлєєва, яка підтримує розпочату Росією криваву війну, порушила мовчання. Путіністка вперше за тривалий час дала інтерв'ю, де розповіла, як "відсвяткувала" своє 33-річчя, передають Патріоти України. Настя І...