"Політика Гонтаревої сприяла послабленню економіки України", - експерт

Відомий економіст Андрій Іларіонов зазначив, що глава НБУ несе повну відповідальність за економічну ситуацію в Україні.

Валерія Гонтарева. Фото: ukrinform.ua

Інтервенціоністська політика, що проводилася керівництвом НБУ в 2014-2016 роках, сприяла послабленню економіки України, вважає російський економіст і політолог, співробітник вашингтонського Інституту Катона Андрій Іларіонов, передають Патріоти України.

За його словами, головною причиною погіршення економічної ситуації в Україні у 2015-2016 років (Поряд з військовою агресією і дестабілізуючим діями російського керівництва) стала інтервенціоністська політика Національного банку України.

Економіст вважає, що політика НБУ призвела до розтрати міжнародних резервів України і створення умов для валютної паніки та валютної кризи в лютому 2015 року.

Іларіонов зазначає, що напередодні призначення Валерії Гонтарєвої главою НБУ за станом на 31 травня 2014 міжнародні резерви України, які перебували на рахунках у НБУ становили $ 17,9 млрд. В наступні дев'ять місяців вони впали на $ 12,3 млрд і за станом на кінець лютий 2015 становили $ 5,6 млрд. Різке скорочення валютних резервів спровокувало глибоку валютну кризу, пік якого припав на лютий 2015. Паніка на валютному ринку викликала катастрофічне падіння курсу гривні більш ніж удвічі - з 11,8 грн за долар у червні 2014 р. до 24,5 грн за долар у лютому 2015, зазначає Іларіонов.

"Наскільки штучною і такою, яку можна було легко уникнути, стала ця навмисно спровокована криза, показує як мало змінився курс гривні до долара в наступні два роки - з лютого 2015 р. по лютий 2017 р. протягом цього часу курс національної валюти знизився лише на 10%, незважаючи на кумулятивне скорочення ВВП на 10%, накопичену інфляцію в 57%, збереження загального бюджетного дефіциту в межах від 1,2 до 3,7% ВВП в рік", - додає економіст.

Іларіонов зазначає, що 6 лютого 2015 року, виправдовуючи свої дії різкою девальвацією гривні, НБУ ввів обмеження на валютному ринку, які призвели до фактичного паралічу платіжно-розрахункових операцій в межах України та суттєвого обмеження її економічних операцій із зовнішнім світом".

"Всі ці заходи НБУ привели до посилення" тінізації "валютних операцій. За оцінками Українського кредитно-банківського союзу, частка тіньового валютного ринку зросла до 50%, що посилило девальваційний тиск на гривню і ускладнило функціонування офіційного валютного ринку", - вважає економіст.

За його словами, "воістину смертельний удар українській банківській системі був нанесений керівництвом НБУ в рамках здійснення програми т. н. "розчищення банківського сектора", в рамках якої воно приступило до систематичного закриття комерційних банків", - зазначає Іларіонов.

Крім того, експерт зазначив, що на тлі загальної кризи в українському банківському секторі особливу увагу привертають поодинокі банки, які уникли кризових тенденцій.

"Так, наприклад, невеликий банк "Авангард" за півтора року зумів збільшити свої чисті активи до півтора мільярдів гривень, їх зростання склало майже 70%, що є безпрецедентним показником для банківської системи України, що знаходиться в кризі. Цікавий збіг - банк "Авангард" знаходиться у власності групи "Інвестиційний Капітал Україна" (ІКУ), пост голови ради директорів якої до свого призначення главою НБУ займала Валерія Гонтарєва. Крім того, 22,7% банку "Авангард" належить громадянці РФ Р. Улюкаевой, яка є дружиною Ю. Соловйова, заступника голови правління російського державного банку ВТБ, другого за обсягом капіталу в Російській Федерації". - зазначає він.

Також, за словами експерта, до грудня 2016 банки зі 100% -ю участю російського капіталу посилили свою присутність в Україні до 40%.

"Слід зазначити, що серед них є банки зі 100% -ю участю з боку російської держави, це, зокрема, Ощадбанк, ВТБ, а також Промінвестбанк, в якому питома вага акцій, що належать РФ, становить 97,5%. Промінвестбанк також отримував рефінансування від НБУ", - зазначає Іларіонов.

Опублікував: Ярослав Степанов
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У рейтингу найвпливовіших людей 2024 року журналу Time опинився голова офісу президента Андрій Єрмак - Бутусов

п’ятниця, 19 квітень 2024, 2:35

Сам президент Володимир Зеленський у рейтинг Time не потрапив, і ми розуміємо чому - Зеленський давно вже не є самостійним керівником, замість нього більшість політичних та кадрових рішень в Україні давно вже ухвалює Єрмак. . За «політичну діяльність...

"Ганна Маляр насправді видала те, що думає українська влада про армію, мобілізованих і загалом про українських громадян", - Марина Данилюк-Ярмолаєва

п’ятниця, 19 квітень 2024, 0:30

"Колишня заступниця міністра оборони насправді видала те, що думає українська влада про армію, мобілізованих і загалом про українських громадян, які, наче атланти, тримають все на своїх спинах", - пише журналістка Марина Данилюк-Ярмолаєва у своїй колон...