"Путіну залишилось недовго", - російський політолог

Лілія Шевцова заявила, що режим нинішнього президента постійно розхитується через, що може впасти.

Володимир Путін. Фото: http://patrioty.org.ua

Режим президента РФ Володимира Путіна, як черговий варіант російського "самодержавства", яке вичерпало ресурси свого існування, з об'єктивних причин підходить до свого історичного кінця. Таку думку висловила російський політолог Лілія Шевцова в колонці на "Радио Свобода", передають Патріоти України.

За її словами, факти свідчать про те, що сама система російської влади не тільки не здатна підтримувати свій стабільний стан, а й відтворює дисфункціональність, розхитуючи власні підвалини.

"Мабуть, влада вже не може вистрибнути з воронки, яку сама ж викопала і в яку її все глибше засмоктує - на жаль, разом з країною. Перерахую основні "фактори вибухонебезпечності", які створює Кремль, грузнучи в цій "воронці неминучості" , - відзначила Шевцова.

Далі вона навела основні ознаки занепаду нинішнього режиму в РФ, як і тієї владної моделі, яку він представляє:

  • Відсутність легальних каналів самовираження (через незалежні засоби масової інформації, парламент, місцеві органи влади і незалежні профспілки), що робить вуличний протест єдиним способом артикуляції інтересів суспільства.
  • Перетворення виборів у імітацію робить громадський протест єдиним засобом оновлення влади. Хоча оновлення через тиск знизу при дискредитації всіх політичних інститутів може породити нове самовладдя.
  • Деінституціоналізація, тобто перетворення усіх політичних інститутів у жалюгідні симулякри, руйнує системи управління і відповідальності.
  • Мантра про "безальтернативність" Володимира Путіна, яка стала критерієм при прийомі до лав політичнго і бізнес-класів, не дає можливості для зміни режиму, як засобу підтримки хоча б зовнішньої життєздатності системи за рахунок нової персоналізації влади.
  • Перетворення окремих представників правлячої еліти (прем'єр-міністр Дмитро Медведєв) у жалюгідних персонажів дискредитує не тільки окремі гілки влади (в даному випадку уряд), але і свідчить про слабкість лідерства, оточеного уразливими соратниками.
  • Зрощування репресивних структур з власністю підриває ефективність силового блоку в захисті як держави, так і інтересів істеблішменту. Іронія в тому, що корупційний репресивний інструмент є могильником будь-якого єдиновладдя. Цікаво: чи розуміють це в Кремлі ?!
  • "Посадки" губернаторів і силовиків в цілях зміцнення лояльності Кремлю з боку політичного класу роблять цю лояльність фейковою.
  • Формування "ресурсу Рамзана Кадирова" і надання йому права грати за своїми правилами перетворює лідера Чечні в антисистемної явище, бо не тільки підриває елітний консенсус, а й розмиває імперську державність, яка залишається стрижнем російської державності. Одночасно "ресурс Кадирова" вводить у гру самостійні амбіції інших національних суб'єктів: "Чому йому можна, а нам не можна?"
  • Спроба через вибори зацементувати статус-кво, що не дає виходу для нових суспільних інтересів, породжує сумніви у виборній легітимності влади. Але за відсутності інших форм легітимації (ідеологічної, монархічної) це веде до загрози насильницького захоплення влади.
  • Провал "кіріенковской відлиги" (або скоріше її імітації) підтверджує не тільки відсутність потенціалу оновлення системи. У наявності ще один доказ того, що технократи у Росії стали основною силою в підтримці дихання віджилої системи (можливо, навіть більш серйозною, ніж силовики).
  • Монопольна приватизація державних інструментів і бюджету "друзями" президента розгойдує єдність істеблішменту, який навряд чи буде готовий жертвувати собою в ім'я благополуччя, а тим більше в ім'я порятунку "ближнього кола".
  • Президент, ставши гарантом інтересів "ближнього кола", втрачає роль виразника загальнонаціональних інтересів, тим самим втрачаючи свою "подушку безпеки". Його рейтинг ще "не схоплює" цю тенденцію, створюючи ілюзію масової підтримки.
  • Кремль, виштовхуючи зі сцени здатність домовлятися і готову до мирної трансформації влади опозицію, породжує покоління непримиренних, які можуть себе легітимізувати тільки через революційне гасло "Геть!"
  • Прагнення влади компенсувати внутрішні провали за рахунок агресивної зовнішньої політики "без правил" і спроби Кремля кооптувати представників західної еліти створюють для Росії вороже зовнішнє оточення, породжуючи прагнення впливових політичних сил консолідувати себе через антиросійський консенсус. Це позбавляє Росію можливості використовувати ресурси Заходу для підтримки своєї економіки.
  • "Глухе соціальне бродіння у Росії свідчить про збереження у суспільстві драйву. Правда, незрозуміло, як і коли цей драйв отримає форму організованої системної, а не тільки персоніфікованої Альтернативи. Але сама влада невтомно працює на цю Альтернативу, посилюючи її революційний початок", - підкреслила Шевцова.

    Нагадаємо, згідно з результатами соцдослідження "Левада-Центру", кількість росіян, готових на президентських виборах проголосувати за Володимира Путіна, значно знизилося.

    Опублікував: Ярослав Степанов
    Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

    Сирський прокоментував чутки про ймовірний наступ окупантів на Харків

    п’ятниця, 29 березень 2024, 13:40

    Україна не можна ігнорувати будь-яку інформацію про підготовку ворога до наступальних дій, у тому числі і ці оцінювання західними ЗМІ щодо нової загрози наступу на Харків. Про це заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський, передають Патріоти Украї...

    У Британії розгорівся ядерний скандал через витік важливої інформації, - Financial Times

    п’ятниця, 29 березень 2024, 13:29

    Британське Агентство з ядерного регулювання (ONR) подало до суду на оператора атомного комплексу Sellafield Ltd через виявлені порушення у сфері IT. Йдеться про небезпечний ядерний об'єкт, де зберігаються найбільші у світі запаси плутонію. Про це пише ...