Супрун розповіла про деталі майбутньої медичної реформи (фото)

Міністр пропонує ввести змішану оплату отримання медичних послуг.

Лікарі. Фото: allpbspb.ru

Незважаючи на те, що медицина в Україні позиціонується як безкоштовна, на практиці справи йдуть зовсім інакше. У зв'язку з цим у МОЗ вирішили піти на радикальні зміни і ввести систему державних фінансових гарантій, яка дозволить пацієнтам отримувати доступну допомогу за рахунок держави або за власні кошти, проте за чесними прозорими тарифами, які викорінять розрахунок із лікарями в конвертах, зазначають Патріоти України з посиланням на "Обозреватель".

Що залишиться безкоштовним

За словами виконувача обов'язків міністра охорони здоров'я Уляни Супрун, перш за все, законопроект №6327 передбачає гарантоване державою повне покриття медичних послуг за трьома життєво важливими напрямками.

Невідкладна допомога - коли ви зламали ногу, у вас стався серцевий напад або трапилося щось інше, що загрожує вашому життю та здоров'ю - вас заберуть до лікарні і лікуватимуть безкоштовно.

Первинна допомога - ваш особистий сімейний лікар, якого оберете ви самі, зможе допомогти вам у 80% звернень - і це буде завжди безкоштовним.

Паліативна допомога - коли у вас невиліковно хвора рідна людина, то у нього завжди буде достатньо знеболюючих і медичного догляду, за які не потрібно буде платити.

Супрун нагадала, що для того, щоб реалізувати ці плани, Верховна Рада повинна підтримати законопроект №6327, а також пакет суміжних із ним законопроектів - №6328, 6329 та 6347.

За що і як будуть доплачувати пацієнти

Разом із тим, законопроектом передбачається і введення поняття тарифів співоплати. Зокрема, для спеціалізованого лікування щорічно буде встановлюватися Державний гарантований пакет медичних послуг із чітким визначенням вартості на кожну послугу лікаря-фахівця і лікарні. Цю суму буде відшкодовувати держава, а решту - доплатить пацієнт.

Наприклад, у пацієнта апендицит, і йому потрібна операція. На кожну послугу буде єдиний тариф від держави - публічний і прозорий. Припустимо, держава даватиме на операцію з видалення апендикса 10 тис. грн, а лікарня, яка також має публічний відкритий тариф, встановила вартість операції в 12 тис. гривень. Тоді пацієнту залишиться доплатити 2 тис. гривень. Цей тариф буде єдиним для всіх, і ніхто не зможе змусити людину заплатити більше.

Щодо тих громадян, які не зможуть собі дозволити співоплати, вони отримають допомогу за рахунок державних або муніципальних програм.

"Таким чином, всі будуть розуміти: який тариф за конкретну послугу, скільки платить держава, яку суму треба знайти самостійно або через додаткові програми державного або місцевого рівня. В результаті ми отримуємо прозору систему, де кожен знає свої обов'язки і права, і зникають будь-які спекуляції на тему оплати медичних послуг", - зазначила Супрун.

Вона також нагадала, що зараз кожен українець платить за свою медичну допомогу. Наприклад, у 2016 році один платник податків перерахував на ці потреби 1764 грн, проте навряд чи хто-небудь із громадян відчув ефективність своїх внесків.

"За проектом реформи, ця сума з ваших податків, яку раніше фінансували "стіни" лікарень, піде на оплату наданої вам конкретної медичної послуги. Це і буде ваш перший страховий внесок", - додала в. о. голови МОЗ.

Що виграють медики

Крім переваг для пацієнтів, законопроект №6327 передбачає і розширення матеріальних можливостей медичних установ, що безпосередньо вплине на розміри зарплат їхніх працівників.

Зокрема, згідно з новими правилами, медична практика на первинній ланці (лікар і медперсонал) зможе заробляти більше 25 тис. грн на місяць, якщо будуть обслуговувати за певний період близько 2 тис. пацієнтів.

"Така плата стане можливою після ухвалення законопроекту №6327 про фінансові гарантії в медицині. Він дозволить медикам мати гідний рівень життя, працюючи чесно та якісно", - запевнила Супрун.

Час не чекає

Для того, щоб українська медицина перейшла на новий формат, Верховній Раді необхідно якомога швидше проголосувати за запропоновані зміни. В іншому випадку - ця реформа затягнеться не на один рік.

Так, якщо в травні парламент ухвалить вищевказаний пакет законопроектів, то вже з 1 липня МОЗ почне впроваджувати зміни на первинній ланці.

"Ми зможемо підвищити доходи лікарям "первинки" вже з липня! У 2017 році державне страхування буде покривати звернення до сімейного лікаря, терапевта або педіатра. У 2018 році держава буде платити за консультації фахівців, а з 2019 року державне страхування буде працювати для всіх випадків лікування в лікарні. Тобто ви будете мати право на повну або часткову оплату за кошти Держбюджету конкретного переліку медичних послуг і лікарських засобів. Цей перелік буде ухвалюватися Державним гарантованим пакетом щорічно до 15 вересня", - розповіла Супрун.

Однак якщо законопроект №6327 не буде ухвалений Верховною Радою до кінця поточної сесії, то говорити про зміни в первинній ланці медицини можна буде не раніше, ніж із 1 січня 2018 року. Таким чином, шанс підвищити зарплати сімейним лікарям також з'явиться лише в 2018 році, а нестача даних для розрахунку Державного гарантованого пакету до 15 вересня призведе до того, що МОЗ зайде в 2019 рік без реального бюджету. Це буде означати лише одне - реформа спеціалізованої допомоги почнеться в 2020 році, на три роки пізніше, ніж могла б.

Залишається сподіватися, що рішення такого важливого питання не стануть, як завжди, відкладати в довгий ящик, і вже в найближчому майбутньому українці зможуть йти в лікарні без побоювання і сумнівів у тому, що їм вистачить грошей на якісне лікування.

Опублікував: Ярослав Степанов
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Народні прикмети на 18 квітня. Кузьма городник обіцяє багатий врожай, тим хто дослухається до порад

четвер, 18 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 18 квітня за новим стилем вшановує пам'ять учня Григорія Декаполіта преподобного Іоанна і єпископа Кузьми Халкідонського. За старим стилем у свято сьогодні згадують мучеників Агафопода і Феодула. . Наші пращури в свято 18 кв...

"Навіть якщо усунути чинник військового договору": Захід не захищатиме Україну так само, як Ізраїль, оскільки політично йому це не вигідно, - Ілія Куса

четвер, 18 квітень 2024, 6:39

"Теза про те, що Ізраїль захищають усі, а нас ніхто, не витримує жодної критики, лише відображає рожевий світ, в якому живе частина суспільства", - про це у Фейсбуці пише Ілія Куса, передають Патріоти України. "1. Ізраїль має юридичного союзника, підп...