У ГПУ пояснили причини зняття з розшуку Інтерполу чиновників часів Януковича

Майже 90% колишніх українських чиновників, соратників екс-президента Віктора Януковича, яких Інтерпол відмовився оголошувати в міжнародний розшук, перебувають у Росії.

Євген Єнін. Фото: informator.news

"90 відсотків тих, кого відмовився розшукувати Інтерпол, перебувають у Росії. Безвідносно до рішення Інтерполу, є червона картка чи ні, Інтерпол визначає для нас, що якщо зазначені особи перебувають у Росії - на них немає важелів", - заявив Єнін, передають Патріоти України.

Він також зазначив, що стосовно В.Януковича і його 15 сподвижників діють санкції, накладені Радою ЄС. "Тобто в'їзд жодного з них в Європейський Союз або низку інших країн: Швейцарію, Ліхтенштейн, США тощо тепер є абсолютно неможливим", - сказав прокурор.

Він також поінформував, що, за оцінками Генпрокуратури, протягом правління В.Януковича було вкрадено близько $40 млрд. "За 2,5 року вони вкрали приблизно один державний бюджет України", - сказав заступник Генпрокурора.

За версією слідства, злочинна організація В.Януковича охоплювала 7 груп впливу. Одна з них - група під керівництвом наближеного до В.Януковича бізнесмена Сергія Курченка і колишнього міністра доходів і зборів України Олександра Клименка. контролювала діяльність певних сфер народного господарства України.

"Вони тільки з Дніпропетровської області щомісяця стягували приблизно 100 млн дол. кешем. Це були так звані податкові майданчики. Далі ці гроші пропускалися через коло банківсько-фінансових операцій. Це крило тримало під собою тисячі фіктивних підприємств, за діяльність яких відповідали близько 400 фінансових експертів. Решта 600 експертів відповідали за зв'язок грошової маси та діяльності підприємств з зовнішнім світом. Тобто мова йде про діяльність міжнародного "відмивального" хаба, де гроші відмивалися за кордон, а далі вже "вибілені" використовувалися на придбання нерухомості, футбольних клубів, яхт, депутатських голосувань, або так зване реінвестування в Україну - тобто купівлю ОВДП", - розповів Єнін.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що Інтерпол зняв із розшуку четвертого президента України Віктора Януковича, його сина Олександра Януковича, екс-міністра енергетики Едуарда Ставицького та екс-голову АП і секретаря РНБО Андрія Клюєва.

Зокрема, в Інтерполі мотивували, що постанова судів про дозвіл на затримання з метою приводу в суд для участі в розгляді клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою не вважається постановою про утримання підозрюваного/обвинуваченого під вартою. Відповідно, згідно з правилами Інтерполу, особа, щодо якої не обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою, не може бути оголошена в міжнародний розшук.

Опублікував: Ярослав Степанов
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

У новому пакеті військової допомоги США вперше можуть передати Україні ракети дальньої дії ATACMS - ЗМІ

вівторок, 23 квітень 2024, 23:02

США в рамках нового пакета військової допомоги можуть уперше відправити Україні ракети ATACMS дальнього радіусу дії. Про це повідомляє CNN із посиланням на три джерела, передають Патріоти України. Восени минулого року США вперше відправили Україні варі...

"Уклонистов закапывают заживо": Росіяни поширюють черговий фейк про ТЦК (фото)

вівторок, 23 квітень 2024, 22:29

Телеграм-канали РФ поширюють відео, на якому нібито співробітник житомирського ТЦК та СП "закопує" ухилянта. Вони брешуть про те, що таким чином чоловіче населення, яке "відмовляється йти на фронт", намагаються залякати. Про це пише ЦПД, передають Патр...