"Варшава, вітер перемінний": У Польщі заявили, що знесений пам'ятник воїнам УПА можуть відновити

Нещодавно польські націоналісти розтрощили пам'ятник присвячений воїнам УПА.

Зруйнований монумент. Фото: http://gordonua.com

Могила воїнів Української повстанської армії в польському селі Грушовичі може бути впорядкована після проведення необхідних археологічних розкопок, які мають підтвердити наявність там останків українців. Про це йдеться в заяві Інституту національної пам'яті Польщі, оприлюдненій на офіційному сайті, передають Патріоти України.

"Польська сторона в листуванні з українськими партнерами неодноразово заявляла, що об'єкт на кладовищі у Грушовичах, який існує з 1994 року, має бути знесений для проведення археологічних робіт і підтвердження наявності людських останків під пам'ятником, про що повідомляли нам представники української меншини в Польщі", – йдеться в заяві.

В Інституті наголосили, що в разі підтвердження інформації про останки могилу відновлять і вона підлягатиме правовому захисту з боку польської держави.

"Ми й надалі підтримуємо свою позицію в цьому питанні і готові допомогти українській стороні", – йдеться в заяві.

Польська сторона також відкидає звинувачення в тому, що вона не реагує на акти вандалізму щодо нелегально встановлених українських пам'ятників на своїй території.

Окрім того, польська сторона здивувалася інформації Українського інституту національної пам'яті, що у відповідь на демонтаж пам'ятника у Грушовичах українська сторона припинить процес легалізації польських меморіальних об'єктів на території України.

Об'єднання українців у Польщі 26 квітня повідомило, що в Польщі на кладовищі села Грушовичів поблизу Перемишля розібрали надгробний пам'ятник воїнам УПА.

У Міністерстві закордонних справ України назвали дії щодо руйнування пам'ятника воїнам Української повстанської армії поблизу Перемишля "демонстративними та провокаційними".

Опублікував: Ярослав Степанов
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Крик відчаю" через українські БПЛА: У Міноборони пояснили, чому РФ створює "танки-монстри" з системами РЕБ

субота, 20 квітень 2024, 7:15

Українські ударні дрони з часом значно покращилися, тому російські засоби, які раніше працювали, виявилися неефективними. . Монструозні танки обвішані засобами радіоелектронної боротьби, про які повідомлялося останнім часом, росіяни випускають на поле...

Народні прикмети на 20 квітня. Що треба щро між чоловіком і дружиною почастішають сварки

субота, 20 квітень 2024, 7:05

Православна церква України 20 квітня за новим стилем вшановує преподобного Феодора Тріхіна, преподобного Анастасія Синайського і Кіпрську ікону Богоматері. За старим стилем у свято сьогодні вшановують мученика Руфіна і мученицю Акіліну молодшу. . Наші...