"Вбивця мого сина й досі спокійно ходить на волі": Батько вбитого бійця АТО

Батько вбитого у райцентрі 14 серпня 2016 року учасника АТО Володимира Гакала-молодшого впевнений, що кримінальну справу зам’яли правоохоронці, оскільки до неї причетний керівник однієї з місцевих природоохоронних організацій.

Володимира Гакала. Фото: http://nova.te.ua

“Не хочу, щоб цей хлопчина сидів за вбивство мого сина, бо він не робив цього! У мого Володі забрав життя посадовець зі Збаража” — щоразу заявляє у судах мешканець села Решнівка Збаразького району Володимир Гакало, зазначають Патріоти України з посиланням на НОВА Тернопільська газета.

Батько вбитого у райцентрі 14 серпня 2016 року учасника АТО Володимира Гакала-молодшого впевнений, що кримінальну справу зам’яли правоохоронці, оскільки до неї причетний керівник однієї з місцевих природоохоронних організацій. Утім, Збараж — не надто велике місто, тому приховати правду непросто, чимало людей знають подробиці трагедії й неодноразово розповідали їх пану Володимирові, та довести це у судах простому чоловікові, ще й без адвоката, годі. Нині справу розглядає Апеляційний суд Тернопільської області.

Пройшов дві війни, а вбили у… Збаражі

46-річний Володимир Гакало-молодший пройшов дві війни: у Нагірному Карабаху на Закавказзі, де наприкінці 1980-их тривало воєнне протистояння, та російсько-українську війну на Донбасі. У квітні 2015-го його мобілізували й у складі 24-ої бригади відправили на фронт. Більше року він воював у Кримському, що на Луганщині. Торік у липні повернувся додому, а за місяць сталася біда. Нагороди за участь в АТО надійшли посмертно…

— Син служив у роті автозабезпечення — підвозив боєприпаси, продукти, ремонтував машини. Коли повернувся додому, мав багато планів, передусім взявся оформляти документи на будинок, який звів ще до війни за зароблені за кордоном гроші,— розповідає пан Володимир. — За два дні до трагедії був у райцентрі, зустрів бойового побратима, пішли разом на пиво. До них приєдналася якась жінка. Спілкуючись із товаришем, Володя не помітив, як зникли документи. А вранці 14 серпня до нас додому приїхали на таксі двоє незнайомих чоловіків, привезли документи і… злодійку, яка їх нібито вкрала, просили винагороду. У сина не було грошей, тож поїхав із тими людьми до Збаража, щоб зняти кошти із картки. Проте його картка була заблокована, а банк зачинений, бо була неділя, тому з нічим і пішов. Син мав повернутися додому в обід. Почало сутеніти, а його не було, ми не могли дотелефонуватися до нього, тому повідомили в поліцію. У мене запитали прикмети сина, коли сказав, що у нього нема мізинця на руці, почув, як поліцейські перешіптуються: “То він, точно він…” “Що — він?” — перепитав я. “Ваш син мертвий. Приїжджайте по тіло…” — приголомшили страшною звісткою.

«Привезли мертвого і викинули в річку…»

У вбивстві Володимира Гакала-молодшого запідозрили одного з чоловіків, котрі привозили документи — 44-річного збаражчанина Дмитра Грицаюка. За версією слідства, вони разом випивали на березі річки Гнізна у Збаражі, виникла суперечка, Дмитро жорстоко побив палицею Володимира і залишив помирати.

— Коли ми з донькою приїхали на місце трагедії, нам сказали, що Володя втопився. Тіло сина лежало на березі річки, він був без штанів, без спідньої білизни… Я побачив на тілі синці, мені пояснили, що сина діставали з води, то, можливо, трохи зачепили, — пригадує пан Володимир. — Якби не наша родичка, яка працює у відділі судмедекспертизи, то все списали б на утоплення. Після розтину тіла вона повідомила, що у Володі поламані ребра, потрощені кістки, таз, пошкоджені внутрішні органи… Слідчі мусили визнати, що було вбивство. Вони швидко знайшли Дмитра Грицаюка, який був неодноразово судимий, і звинуватили у вбивстві. Я спершу вірив правоохоронцям, але коли дізнався, наскільки у сина відбита вся середина, зрозумів, що палицею такого не зробити. До того ж палиця з’явилася у матеріалах справи аж через два місяці (!) — чиста, без краплини крові, ніби щойно вирізана. “Навіщо мені було його вбивати, якщо він обіцяв мені дати наступного дня винагороду за повернені документи?!” — переконував Дмитро у районному суді, але його ніхто не слухав. Кримінальну справу по вбивству об’єднали з сімома епізодами крадіжок, тому Дмитрові дали дев’ять років тюрми. Можливо, Апеляційний суд врахує мої заяви, проте мало в це вірю, бо справу покриває впливовий посадовець зі Збаража. Річ утім, що я зібрав інформацію і знаю, що після зустрічі з тією компанією Володю збило авто, його тіло забрали з дороги і через кілька годин викинули в річку. Я знайшов жінку, яка бачила аварію, але вона боїться свідчити, щоб їй чого не вчинили. Вона вказала на водія, описала його автомобіль. Незадовго після трагедії я поніс квіти на берег річки, сильно розплакався, до мене підійшли незнайомі чоловік і жінка. “Його тут не вбили. Його сюди привезли…” — сказав мені чоловік.

«У слідчого очі на лоба полізли…»

Грошей на адвоката у Гакалів нема, тому не змогли довести свою версію про аварію у Збаразькому районному суді. “Суд критично оцінює пояснення потерпілого Гакала В.І., що його сина збив автомобіль…” — так суд відхилив аргументи пана Володимира.

— Мого сина збив автомобіль, і це не мої батьківські вигадки, а підтвердження багатьох людей,— продовжує розповідь Гакало-старший. — Якось я зустрівся у Збаражі зі знайомим підприємцем. “Знайшли справжнього вбивцю?” — поцікавився. “Грицаюк — злодій, але не вбивця”, — наголосив він і натякнув, що збаразька поліція покриває винуватця. Я знаю прізвище вбивці — він очолює природоохоронну організацію. Коли я сказав про це слідчому, у нього очі на лоба полізли. Збаразька поліція знає правду, нам неофіційно все підтвердили знайомі з правоохоронних органів, але вони бояться втручатися. Начальник районної поліції не звертав уваги на мої звернення, не вислухали мене ні обласний прокурор, ні начальник обласної поліції… Подейкують, що з посадовцем у момент аварії їхав хтось із поліції, якщо це справді так, то зрозуміло, чому вони так наполегливо заминають усе. “Будете багато балакати, то й того підозрюваного випустимо”, — закривав мені рота прокурор. Мені уже 76 років, я не маю здоров’я, та не зупинюся, поки не доб’юся справедливості…

Опублікував: Ярослав Степанов
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Про вороже угрупування військ "Север"... - Костянтин Машовець

п’ятниця, 19 квітень 2024, 9:14

На рахунок " гіпотетичного прориву противника у Харків" . Сьогодні, поговоремо про РОЗПОДІЛ тих сил й засобів УВ "Север", які - або вже є у розпорядженні його командування, або надійдуть туди протягом найближчого часу... Як відомо, війська (сили) цьог...

Російські спецпризначенці самі забезпечили зброєю вбивць своїх співгромадян: Нападники на "Крокус Сіті Хол" стріляли по публіці із новітніх автоматів, - ЗМІ

п’ятниця, 19 квітень 2024, 8:15

Нападники на підмосковний "Крокус Сіті Холл" стріляли по людях із нових штатних автоматів Збройних сил РФ. Про це йдеться у матеріалі видання "Важные истории". "Автомат АК-74, з якого нападники розстрілювали людей у «Крокусі» під Москвою, експортувався...