"Вперше в історії": В Україні розпочинається судовий процес стосовно "банкоматних" злочинців (відео)

У Києві судитимуть першу в Україні групу «банкоматних» кіберзлочинців, яких затримали минулого року.

Банкомат. Фото: vladtime.ru

За час слідства доведено їх причетність до 32-х кримінальних правопорушень. Матеріали провадження з обвинувальним актом направляють до суду, зазначають Патріоти України з посиланням на "Інформатор".

У травні 2016 року працівники Департаменту кіберполіції у Дарницькому районі столиці затримали чотирьох чоловіків за підозрою у скоєнні кіберзлочинів із банкоматів. Згодом кайданки одягнули і на п’ятого учасника угрупування

Усі затримані – чоловіки віком від 21-го до 50-ти років. Двоє – уродженці Луганської області, ще двоє – із Дніпра, а їхній спільник – житель Львова. До того ж, двоє із них є батько із сином.

Досудовим розслідуванням встановлено, що зловмисники діяли із жовтня 2015 року по травень 2016 року. За допомогою спеціального ключа відкривали банкомати і отримували доступ до автоматизованої системи (комп’ютера). Заносили шкідливе програмне забезпечення, тобто «вірус», і викрадали кошти із АТМ-терміналів (банкоматів).

Суми, якими вдавалося заволодіти підозрюваним – від 72 тисяч до 440 тисяч гривень. Загалом – більше двох мільйонів гривень.

Діяли зловмисники на території всієї України, в тому числі в Києві. У деяких випадках за однією адресою «відкривали» кілька АТМ-терміналів різних банків. Двічі втручалися у роботу одного банкомату у Солом’янському районі столиці із різницею у кілька днів.

Спочатку викрали 43000 гривень, а тоді почекали, поки банкомат заправлять, і знову скоїли злочин: вдруге забрали 169000 гривень.

Майже рік тривало слідство у кримінальному провадженні, яке об’єднало більше трьох десятків правопорушень. Матеріали внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин (комп’ютерів), автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку), ч. 3 та 5 ст. 185 (Крадіжка), ч. 1 та 4 ст. 358 (Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів) Кримінального кодексу України.

Чоловікам оголошені підозри у скоєні 32 злочинів, у тому числі 23 – із кваліфікуючою ознакою «вчинення злочину організованою групою».

Під час обшуків за місцем мешкання підозрюваних правоохоронці вилучили частини банкомату, енкодери, дискети та оптичні диски, пристрій для зчитування чипів та банківських карток, пос-термінали з зарядними пристроями, клавіатури, флеш-накопичувачі, на яких знаходилися файли зі шкідливим програмним забезпеченням.

Наразі слідчим управлінням київської поліції матеріали кримінального провадження направляються до суду, який і обере міру покарання кожному фігуранту.

Опублікував: Ярослав Степанов
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

"Скоро корабли будут уничтожаться здесь": Партизани розвідали військово-морську базу РФ у Новоросійську

п’ятниця, 19 квітень 2024, 13:17

Партизанський рух "Атеш" провів розвідку військово-морської бази Чорноморського флоту Росії в Новоросійську. Туди РФ перемістила більшість своїх суден з Криму. Про це пише "Атеш" у своєму Телеграм-каналі, передають Патріоти України. "Під час розвідки б...

Відома ведуча та співачка розповіла, як жила разом зі Святославом Вакарчуком

п’ятниця, 19 квітень 2024, 13:05

Українська співачка і радіоведуча Соня Сотник поділилася, з ким з шоубізнесу у неї склалися чудові стосунки. В інтерв'ю для YouTube-проєкту ТСН.ua "Наодинці" радіоведуча пригадала, як на початку кар'єри Святослав Вакарчук і гурт "Океан Ельзи" ділили з ...